Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem parówek z szynki i  kiełbasy śląskiej z szynki ekstra. To właśnie w tych produktach stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. 

GIS stwierdził obecność bakterii Listeria monocytogenes w parówkach z szynki i kiełbasie śląskiej z szynki ekstra. 

Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu parówek w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g– informuje GIS.  

To samo dotyczy kiełbasy śląskiej.  Tam również wykryto bakterie w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.

Sanepid tym samym ostrzega, by nie spożywać produktów o numerze partii wskazanych w komunikacie. 

Dotyczy to: 

  • Kiełbasy śląskiej z szynki ekstra

Producent: Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. Świerczynek 10A, 09-210 Drobin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14190303.

Oznaczenie partii produkcyjnej: 04128

Termin przydatności do spożycia: 15.07.2018

  • Parówek z szynki Simply Food 200g

Producent –Zakłady Mięsne UNIMIĘS Spółka akcyjna, ul. Powstańców Styczniowych 9, 32-500 Chrzanów, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 12030323.

Podmiot odpowiedzialny za wprowadzenie produktu na rynek: Madej Wróbel Sp. z o.o., ul. Magazynowa 45, 41-700 Ruda Śląska, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL24720306 WE.

Oznaczenie partii produkcyjnej – 180524001, nr operatora 28

Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. rozpoczęły proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać komentarz
Proszę wpisz swoją nazwę